Inte för att vara den som är den men.

 
Det är en hemsk sak att behöva känna sig utfryst i sitt eget land. Jag är ingen invandrare, jag är bara finlandssvensk. Mitt modersmål är svenska och mitt andra språk borde vara finskan men det är inte så. Min engelska är mycket bättre. Jag har lärt mig finska i skolan sedan jag var 8 år och vid detta lag borde jag kunna det.
Jag är uppväxt i lilla svenskspråkiga byn Ytteresse på landet där jag aldrig behövt oroa mig över det finska språket.
 
Det är ett otroligt svårt språk att lära sig när man inte pratar. Varken hemma eller i skolan. Först när jag började högstadiet började vi ha mera diskussioner på finska. Då var jag redan 13 år och hade redan läst finska i över 5 år. 
Där sitter man i skolbänken och läraren pekar på klockan och frågar vad klockan är.
13 år gammal och kan inte berätta vad klockan är på finska. Och jag är verkligen inte den enda som har haft problem med finskan här i nejden. Man behöver bara åka till Vasa för att se att ungdomar och barn kan mycket bättre finska än vad vi kan här. 
 
Jag tycker det är fruktansvärt tråkigt. Jag vill så gärna lära mig för jag vet att jag behöver finskan om jag ska kunna jobba med de jobb jag planerat för framtiden. Men jag har liksom börjat ge upp hoppet. 23 år gammal och fortfarande dyker nya ord och böjningar upp varje dag. 
 
Jag har också tänkt såhär:
Tänk hur mycket finskan försvårar för oss som har svårt med språket. 
Det börjar redan från liten. 
Du får 5:or och 6:or på finskaproven och kommer hem besviken eftersom du försökt ditt bästa med det räckte inte till. Du gjorde vad du kunde under hela skoltiden men kunde inte hitta logiken.
 
Ska du söka jobb är en av de första frågorna du får: Hur är din finska? 
Och visst förstår jag det. Jag jobbar inom kundbetjäning och betjänar såklart mina kunder på finska och svenska. Men för varje dag som går börjar jag bara känna mer och mer hat mot oss finlandssvenskar.
Vi borde kunna prata finska eftersom vi bor i Finland, vad gör vi annars här? 
 
Det känns som att i svenskfinlands ögon är Finland tvåspråkigt,
men i resten av Finland är svenskan skit och den ska bort. 

Vet inte hur många gånger jag eller någon bekant har råkat ut för finskspråkiga som upptäckt att man är finlandssvensk och verkligen nästan spottat ut sitt hat rakt i ansiktet. 
Dessa människor är ju idioter och inte normala i mina ögon.
Man kränker inte en människa på det sättet och det vet de flesta.
 
Men min dåliga finska ligger och gnager i magen på mig varje dag nästan, bara för att jag vet att vill jag t.ex. jobba som socionom en dag så kräver det jobbet tvåspråkighet. Det tär på mitt självförtroende och min självkänsla och ibland känner jag att det vore väl enklast att stå och steka hamburgare eller sitta i kassan resten av mitt liv var jag klarar mig på min dåliga finska. 
Vill jag jobba som kosmetolog så borde jag kunna betjäna kunden på finska om det krävs. 
Det stör mig så otroligt, att jag inte kan uttrycka mig på det språk som borde finnas inom mig. 
 
Det är så synd att man känner att ens karriär ska begränsas pga ett språk. 
Ett språk som inte ens pratas i världen utan bara i Finland och vid Finlands gränser. 

Jag borde vara stolt över att kunna två språk flytande och ett språk helt ok. Istället trycker det bara ner mig och jag känner mig dålig, att jag inte försökt tillräckligt och att jag borde kunna bättre.
 
Vi borde vara stolta. Vi borde kämpa för att ta oss dit vi strävar och ta bort onödiga blockeringar på vägen som ett språk. Är du duktig på det du gör så löser det sig. Låt inte ditt liv begränsas av små saker.
 
Vi borde våga chansa och visa vad vi kan
istället för att vara oroliga över vad vi inte är lika duktiga på.
 
#1 - - Maria Linnea - Finlandssvensk, Drömmer om att resa jorden runt med min älskade.:

Jag vet hur det känns. Utfryst är nog verkligen det rätta ordet! Finskan har förstört massor med möjligheter, sommarjobb och liknande. Bara för att jag inte kan finska känns det som att jag inte kan leva här. Det tar liksom bort en hel del av ens liv!

#2 - - Maria:

Det är precis likadant för mig..! Jag bestämde för flera år sen att jag inte kommer bo i Finland i framtiden, utan söka mig utomlands efter att jag studerat färdigt. Detta är fortfarande mina planer, känns inte som att jag har någon vidare framtid här längre. Och när det gått så långt som det gått så känns det faktiskt som att jag då hellre lägger min energi på att lära mig språk som jag kommer ha stor nytta av ute i världen istället.. (kan just nu engelska, tyska och spanska bättre än finska..!)

Svar: Det är så tråkigt att det ska bli så. Jag har många gånger tänkt också att man borde flytta bort, men det skulle jag aldrig kunna göra eftersom min familj och mina vänner står mig så nära och jag tror inte jag skulle känna mig "hemma" någon annanstans.
Det är väldigt synd att man känner att man måste flytta bort från sitt eget land pga ett språk. Vi ska hoppas det blir bättre med framtiden men just nu ser det ju inte bra ut tyvärr.

Vad duktig du är som kan så många språk! Klart du ska uttnyttja dem om du har möjlighet! :) Stort lycka till!
angelica

#3 - - Maria:

Dessutom tar ju såna här svenskhatare bara ytterligare bort motivationen att ens försöka prata finska (för då blir de väl istället arga över att man inte kan prata korrekt finska)..

Svar: Ja precis. Det är ord man inte glömmer i första taget när de ryter till trots att man försöker sitt bästa, men så märker de att man inte pratar så bra finska. Glömmer aldrig när en karl plötsligt ropade : Perkele tyttö, puhu suomea! Och att man bara är en värdelös hora för att man bor i finland och inte pratar flytande finska.

Idioter finns ju överallt men finns det inte gränser för hur elak man kan vara...
angelica

#4 - - Ellen:

Kan hålla med om att vissa finska idioter fryser ut svenskspråkiga med flit, men tror det mest beror på okunskap, och att man blir fientlig mot det som man inte vet nåt om.
Före jag träffa Miro så var jag nästan rädd för finskspråkiga eftersom jag int had haft kontakt med någon finskspråkig i hela mitt liv, vilket ju låter helt löjligt nu i efterhand. Du ska komma ti Vasa o hänga vid vårt mera så får du o Miro snacka finska, å så kan du ju börja se på salkkarit ;) Huvudsaken e ju att man vill lära sig o försöker sitt bästa vilket du gör, du e dukti <3

Svar: Jomen då tycker jag ju de borde vara andra vägen? att vi finlandssvenskar sku vara fientliga mot finskspråkiga eftersom vi int förstår finskan som di gör. Såklart finns ju finlandssvenska idioter också, och nu påstod jag ju int att alla finskspråkiga fryser ut en och e idioter, o de tror jag du vet jag mena :) Int e jag rädd för finskspråkiga heller, men jag har jobba tillräckligt många år med kundbetjäning redan och sett så myki tråkigt. Ingen ska säg åt min kompis att hon e hatad och helst sku ligg på marken för att han verkligen, verkligen hatar svenskspråkiga. men orsaken till att hon int ligger e för att hon e kvinna så han slår int. Extrema idioter om man säger så.
Annars e ju di flesta man stöter på trevligt vanligt folk som har förståelse. Men finskan försvårar myki då man int klarar av den då de gäller arbetsliv, tyvärr e de så.

Du har ju blivi så otroligt duktig på finska du då du pratar me Miro :) Ska nog skaffa mej en finskspråkig pojkvän jag också så kanske nånting till slut fastnar i huvu mitt ;)

Joo jag ska kom till vasa här nån dag då jag e ledig :D o efter några cider kan jag nog prat jättemyki finska me miro, hehe ;) de e ju int som att de kommer på rullande band tyvärr :D saknar dej o tack du e också dukti sötis <3

angelica

#5 - - Nadja:

Håller så med dig! Men då måste jag också säga att jag själv (detta är ju bara min egen erfarenhet, ingen annans!) aldrig har blivit dåligt bemött över att inte ha kunnat flytande finska när jag pratat med finskspråkiga överlag, utan det har kommit positiv respons för att man försöker, och de finskspråkiga igen har beklagat sig över att de talar så dålig svenska och att de gärna skulle vilja kunna svenska... Och att vi svenskspråkiga då igen nästan har skrattat åt dem när de försökt, vilket jag aldrig skulle ha fått som bemötande av en finskspråkig. Så det är något jag stört mig på, just bland oss finlandssvenskar. Men det gäller ju inte alla, säkert inte ens många - utan det här är bara min erfarenhet, vilket också är synd. Tänk vad kul om man kunde umgås över språkbarriärerna, hur många nya vänner man skulle få! :)

#6 - - danika:

Från en som försörjt sig på lunbetjäning de senaste 6 åren. Jag kunde ingen finska. 5or och 6or är inte bekant snarare 4or genom åren. Då jag började kunbetjäning så viste jag vad näkömiin (om man skriver det så) betydde. Thats it. Juh mer jag pratade och hamnade i finsk språkiga situationer var jag hamnade använda engelskn och överdrivet kropps språk då började det komma. Kom ihåg. De skrattar inte åt dig så länge du försöker! De e det som räknas.! I kindbetjänings branchen är du en "artist" som står i centrum du hamnar att gö bort dei du säger "fel saker" . Men det hör till. Du är i spotlight och så länge du försöker e alkt okei. Jag sålde en gång "söpö viini" åt en kund. Hon fnissade och fortsatte beställa "söpö viini" ( söpö=du är sööt makea= sött tex vin karkki osv) total miss från min sida men skrattar fortfarande åt det. Enligt hur du lversätter det var det korrekt. Men vi båda fick en sak att tänka på då vi behöver ett skratt. Huvudsaken är att våga! Du kommer göra bort dei men det hör till. Å de blir bara roligare varje gång :)

#7 - - danika:

Från en som försörjt sig på lunbetjäning de senaste 6 åren. Jag kunde ingen finska. 5or och 6or är inte bekant snarare 4or genom åren. Då jag började kunbetjäning så viste jag vad näkömiin (om man skriver det så) betydde. Thats it. Juh mer jag pratade och hamnade i finsk språkiga situationer var jag hamnade använda engelskn och överdrivet kropps språk då började det komma. Kom ihåg. De skrattar inte åt dig så länge du försöker! De e det som räknas.! I kindbetjänings branchen är du en "artist" som står i centrum du hamnar att gö bort dei du säger "fel saker" . Men det hör till. Du är i spotlight och så länge du försöker e alkt okei. Jag sålde en gång "söpö viini" åt en kund. Hon fnissade och fortsatte beställa "söpö viini" ( söpö=du är sööt makea= sött tex vin karkki osv) total miss från min sida men skrattar fortfarande åt det. Enligt hur du lversätter det var det korrekt. Men vi båda fick en sak att tänka på då vi behöver ett skratt. Huvudsaken är att våga! Du kommer göra bort dei men det hör till. Å de blir bara roligare varje gång :)

#8 - - Anonym:

Känns som om du skrivit ut Alla mina tankar,. Skönt att jag int är det enda som har ett sånt problem med det finska språket! Det är så svårt! Jag har också läst finska sedan lågstadiet, gått i specialgrupp, finskakurs på sommarlovet osv, ändå kan jag int ett piss. Jag är 19 år och jobbar som frisör, jag behöver kunna finska för det är verkligen svårt att klippa/färg en finskpratande. Tar från a till ö innan vi förstått varandra. Men vad gör man?
Jag har också fått höra av personer från sverige " men vafan? Hur kan inte du finska som bott helalivet i finnlandet?" och finländare som hatar finlandssvenskar.. De du. Så synd att de måste vara så!!
När jag va 12 skulle jag o en kompis åka buss till Helsingfors för att shoppa. När jag steg på bussen o sa vart jag skulle åka så undrade den finskspråkiga chauffören hur gammal jag var. Jag blev nervös o funderade en stund o kläckte sedan fram att jag var 20.. Blandade förstås på 12 och 20 på finska.. Chauffören var sur och sa nåt i stil med att alla måste kunna finska.. Sådan beräkning alltså? Huoh..

Nåväl, nu har jag börjar en finskakurs igen med hopp om att bli bättre!