Det där med religion

Världen är galen.
Eller är det kanske vi? 

Jag börjar bli trött.
Trött på religionen.
Trött på varenda människas moralpredikan om vad som är rätt och fel. Vad som är si och så. 
Krig pågår hela tiden någonstans i världen och människor dör utan förvarning. En mamma mister sin son eller sonen ser hela sin familj, hela sitt liv sprängas upp i luften för att landa som en stor röd fläck på marken. Allt är förstört och denna pojke kommer aldrig kunna sudda ut den bilden. Av vilken orsak? En annorlunda tro. Egentligen kanske precis samma, men ändå snäppet annorlunda än hälften av befolkningen. 
 
Jag undrar hur världen skulle se ut idag ifall det inte fanns någon religion? 
Skulle världen vara en bättre, eller en sämre plats om t.ex. bibeln eller koranen inte fanns? 
 
Jag själv tror att världen skulle vara bättre. Får man säga så? 
Men jag tror det. Det är få människor som kan hantera religionen eller sin tro och som inte missbrukar den på ett eller annat sätt. 

Nu vill jag också påpeka att det är ju inte Guds eller bibelns fel att jag är trött på religionen. Utan människorna som tjatar om det och alltid tror sig veta allt och veta bäst.
 
Här i Finland ser vi nyheter dagligen om pågående krig, och vad gör vi? 
Skänker en tanke till de behövande och fortsätter våra liv och uppskattar det vi har här hemma.
Men är vi så mycket bättre själva? I slutändan är vi ju inte det. Inte här i nejden iallafall.
 
Tidigare har jag skrivit ett inlägg om laestadianismen och jag fick en massa kommentarer både från kristna och de som hör till laestadianismen.
 
Vi är ju alla likadana och lika mycket värda - Men trots det är det ändå en viss skillnad.
 
En kristen bland laestadianer är helt klart annorlunda.
På samma sätt som en laestadian bland kristna är annorlunda. 
 
Det som kanske gör mig mest ledsen är att jag ofta får höra om laestadianer som dragit sig ur laestadianismen och vad händer? Ingen vill ha något att göras med personen mera. Som att hen har begått världens största synd.
 Så även gällande kristna som skrivit ut sig ur kyrkan.
 
Börja inte peka finger nu - För så är det, tyvärr.
 
Det är så lätt att ta fram bibeln, sätta fingret på en text när man ska argumentera och säga: "såhär står det i bibeln! så här ska det vara." 
 
Boom. Där kom plötsligt muren mellan dig och den som argumenterar. Plötsligt är ni ju inte alls så lika som ni trodde. Vilket ofta leder till att dessa två inte alls har samma syn på varandra längre.
 
Jag kan ta ett exempel. Jag och en bekant kille hade inga problem från tidigare innan jag för en tid sedan skrev ett inlägg om homosexuella och deras rättigheter. Killen är totalt emot homosexuella och vi har ett antal gånger diskuterat på krogen om våra starka åsikter som i sin tur lett till att vi nästan bara blivit irriterade av att se varandra. En kväll försökte jag diskutera helt vanliga saker med killen för att försöka hitta nån slags vänskap, men allt återgick trots det till "bögar" så jag gav upp och gick därifrån. 
Vid valomerkki skulle jag hämta mat från korvgörans och hade beställt min mat, killen var före mig i kön och gick därifrån före mig. Jag skulle betala min mat - Men till min förvåning var den redan betald. Av honom. Hittade honom 5 minuter senare och tackade honom för maten och i det skedet hade hela vår situation plötsligt vänt till det positiva av någon konstig anledning. Han var vänlig mot mig = Jag är vänlig tillbaka. Han kallar mig för bögen men det är helt ok för jag vet att han retas. 
 
Han har sin åsikt - Jag har min. Helt fruktansvärt olika. Men trots det kan man ändå komma fram till en lösning. Och den behöver inte alltid innehålla mat, haha.
Men respektera varandra och var vänliga. Då har man kommit en bra bit på vägen. 
 
Jag tror knappast Gud vill att vi ska ha en negativ inställning till varandra och jag vågar också påstå att Guds ord inte är lag utan en möjlig vägledning genom livet.
 
 
Människor är människor och istället för att använda Bibeln så borde vi använda hjärnan och hjärtat.
Visa fler inlägg